Zomrel tvorca Malokarpatského betlehemu

V Horných Orešanoch, v dedinke pod Malými Karpatmi, žil pán Stanislav Štibraný. Človek, ktorému dal pán Boh do vienka rezbárske nadanie. On toho aj naplno využil. V jeho hlave skrsol nápad, pri návšteve pohyblivého betlehema v Rajeckej Lesnej, vyrezať Malokarpatský betlehem zo života rodákov, z Horných Orešian. Pán Štibraný ho začal realizovať. 13 rokov, v zime, vyrezával z dreva postavičky zo života hornoorešianskeho ľudu. Každý rok pribudla v betleheme jedna scéna. Tak sa dnes môžeme preniesť do vyhne kováča s jeho pomocníkom. Pozerať sa na bubeníka – „kižbíra“ pri vyhlasovaní denných správ obce, na stolára, na dojenie kravky, na mäsiara pri zabíjačke – zakáľačke, hry detí pri pasení kôz, na zvonára. V Malokarpatskom betleheme nesmie chýbať práca vo vinohrade, pri spracovaní, voľakedy veľmi známeho hornoorešianskeho červeného vínka. Prenesieme sa do zberu obilia, žatvy, mlátení a spracovaní. Pre obživu obyvateľov Horných Orešian sme mali v dedine, v pekárni pekára. Ďalšia scéna ukazuje chystanie dreva na zimu, jeho rúbanie – kálanie. Samozrejme, nesmú chýbať jasličky s Ježiškom, Jozefom, pannou Máriou, tromi kráľmi a ľuďmi čo sa mu prišli pokloniť. Pozeráme sa na prácu v mlyne a odvážaní múky z pomletého obilia. Vlastne, vodný mlyn, a práca okolo mlyna bola jeho posledná vytvorená scéna. Túto vytvoril ako poslednú, na jeseň roku 2014. Pred nami takto defiluje, minimálne, 70 postavičiek v 14 scénach.

Jeho záľubou bola práca na záhradke, ale včielky, boli jeho miláčikovia, tie mal veľmi rád, preto im aj venoval jednu časť zo svojho betlehema. Svoje majstrovské dielo mohol tvoriť iba v zime, keď bolo všetko zazimované.

Horné Orešany opustil nadaný človek. Jeho dušu si pán Boh povolal 11. decembra 2015 v jeho 77. rokoch. Česť jeho pamiatke, rodina a Horné Orešany môžu byť na neho právom pyšne.

Kde skončí dielo majstra Štibraného, teraz, po jeho smrti? Ľudia sa pýtajú. Vdova, pani Štibraná, mi povedala, že jej manžel to tvoril pre svoje deti a vnukov a tak to zostane v Horných Orešanoch, v ich rodnom dome.